Εγγεγραμένος χρήστης
Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας
Στοιχεία
Νέος χρήστης
Εαν δεν είστε εγγεγραμένος χρήστης,
μπορείτε να εγγραφείτε τώρα.
Με τη δημιουργία λογαριασμού και την συγκατάθεσή σας να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter μας αποκτάτε πρόσβαση:
  • σε εκδόσεις των προγραμμάτων
  • σε βιβλία (manual, παραδείγματα, κλπ)
  • σε tutorials



Your password must be at least 0 characters long. To make your password stronger, use upper and lower case letters, numbers, and the following symbols !@#$%^&*()

Σύγκριση του Ευρωκώδικα 8 – Μέρος 1 με τον ΕΑΚ 2000 με έμφαση στον σχεδιασμό κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα

Σύγκριση του Ευρωκώδικα 8 – Μέρος 1 με τον ΕΑΚ 2000 με έμφαση στον σχεδιασμό κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα

Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η σύγκριση των διατάξεων του Ευρωκώδικα 8 – Μέρος 1 με τις διατάξεις του ισχύοντα στην Ελλάδα αντισεισμικού κανονισμού ΕΑΚ 2000, με έμφαση στα όσα αφορούν στον σχεδιασμό κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα. Όπως είναι γνωστό αναμένεται να αντικατασταθούν όλοι οι Ελληνικοί κανονισμοί που αφορούν στην ανάλυση και στον σχεδιασμό κατασκευών, από τους αντίστοιχους Ευρωκώδικες στο πλαίσιο της ύπαρξης κοινής πολιτικής στον τομέα των κατασκευών σε όλη την Ευρώπη. Έτσι θα αντικατασταθεί και ο ΕΑΚ (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός) από τον αντίστοιχο Ευρωκώδικα (EC8).
Στην εργασία επιχειρείται κατ’ αρχήν μία κατ’ άρθρο σύγκριση των κανονισμών και κυρίως όσων άρθρων από αυτά αναφέρονται στις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, γίνεται σχολιασμός και σύγκριση μέσω εφαρμογών ώστε να γίνονται πιο κατανοητές οι διαφορές και οι ομοιότητες των δύο κανονισμών.

Δίνεται ιδιαίτερη βάση στις διαφορές που έχουν οι δύο κανονισμοί όσον αφορά στα φάσματα απόκρισης, τα οποία αναλύονται διεξοδικά και μέσω ορισμένων εφαρμογών προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στην έννοια της κανονικότητας μίας κατασκευής και μέσω παραδειγμάτων εμφανίζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές των δύο κανονισμών.
Ακόμα γίνεται ανάλυση όσον αφορά στην τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς q του Ευρωκώδικα και της δυνατότητας που δίνει να προσδιορίζεται η τιμή του μέσω μεθόδων πλαστικής ανάλυσης. Υλοποιήθηκαν κάποιες εφαρμογές στο πρόγραμμα Seismostruct για διάφορες κατασκευές, μέσω των οποίων συγκρίνεται και σχολιάζεται η προσεγγιστική έτοιμη τιμή του λόγου αu/α1 που δίνει ο Ευρωκώδικας με την τιμή που προκύπτει για τον συγκεκριμένο λόγο από την Υπερωθητική Ανάλυση (Pushover Analysis).

Τέλος γίνεται μελέτη μίας κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα με το πρόγραμμα FESPA v. 5.1.0.2 και με τους δύο κανονισμούς στοχεύοντας σε μία αριθμητική επαλήθευση της σύγκρισης των δύο κανονισμών που έγινε στα προηγούμενα κεφάλαια, από όπου και εξάγονται αρκετά κρίσιμα συμπεράσματα.