Εγγεγραμένος χρήστης
Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας
Στοιχεία
Νέος χρήστης
Εαν δεν είστε εγγεγραμένος χρήστης,
μπορείτε να εγγραφείτε τώρα.
Με τη δημιουργία λογαριασμού και την συγκατάθεσή σας να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter μας αποκτάτε πρόσβαση:
  • σε εκδόσεις των προγραμμάτων
  • σε βιβλία (manual, παραδείγματα, κλπ)
  • σε tutorialsYour password must be at least 0 characters long. To make your password stronger, use upper and lower case letters, numbers, and the following symbols !@#$%^&*()

Φοιτητικές εργασίες

2017_Gournelos_Panagiotis_foititiki_ergasia_me_Fespa

Αποτίμηση υφιστάμενης κατασκευής από Ο/Σ με Pushover και προσεγγιστικές μεθόδους

Συγγραφέας: Παναγιώτης Γκουρνέλος
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Επιβλέπων καθηγητής: Στέφανος Δρίτσος
Εργασία Εξαμήνου
Μάθημα: Ενισχύσεις - Επισκευές Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος
Πρόγραμμα: Fespa & Fespa R
Αριθμών σελίδων: 18
Ημερομηνία: Φεβρουάριος 2017
Περίληψη

Τρίτο βραβείο στο 23ο φοιτητικό συνέδριο, Επισκευές και ενισχύσεις κατασκευών 2017.

Στην παρούσα εργασία, εξετάζουμε τη σεισμική επάρκεια μιας υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατασκευασμένης το 1980.

Ο έλεγχός της γίνεται αφενός με μερικές απλές στην εφαρμογή τους προσεγγιστικές μεθόδους χωρίς ανάλυση και στη συνέχεια με την ακριβέστερη μέθοδο της στατικής ανελαστικής ανάλυσης (pushover) κατά τις επιταγές του ΚΑΝ.ΕΠΕ. και του Ευρωκώδικα 8.

περισσότερα

Το κτίριο μας ελέγχεται για διάφορες περιπτώσεις ορόφων και σεισμικής ζώνης, ενώ παράλληλα διερευνάται η επιρροή των τοιχοπληρώσεων στη συμπεριφορά του, ώστε να βρεθεί κατά πόσο βελτιώνουν ή δυσχεραίνουν την κατάσταση. Για τις υπολογιστικές ανάγκες της εργασίας αυτής (αναλύσεις pushover), χρησιμοποιήθηκε το στατικό πρόγραμμα Fespa.

Διαβάστε όλη την εργασία εδώ.

thodoris_bakas_diplomatiki_antiseismiki_enisxisi_polykatoikias_fespaC_and_fespaR_310x230

Αντισεισμική ενίσχυση πολυκατοικίας επί Pilotis με μεταλλικά χωρικά πλαίσια

Συγγραφέας: Θεόδωρος Μπάκας
Ίδρυμα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Επιβλέπων καθηγητής: Τάσος Αβραάμ
Διπλωματική Εργασία
Μάθημα:
Πρόγραμμα: FespaC & FespaR & FespaM
Αριθμών σελίδων: 103
Ημερομηνία: Νοέμβριος 2016
Περίληψη

Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας, είναι η σεισμική αποτίμηση και η απαιτούμενη ενίσχυση, υπάρχουσας πολυκατοικίας σκυροδέματος επί pilotis.

Αρχικά γίνεται η κατασκευή, του γεωμετρικού και στατικού προσομοιώματος, του υφιστάμενου φορέα. Κατα την ανάπτυξη του προσομοιώματος εξασφαλίζεται ότι η γεωμετρία και οι οπλισμοί των διατομών, αντιστοιχούν στα δεδομένα της αρχικής μελέτης της κατασκευής.

περισσότερα

Ακολουθεί η σεισμική αποτίμηση του υφιστάμενου φορέα, με την μέθοδο των σταθμών επιτελεστικότητας και βασιζόμενη στις διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ. Συγκεκριμένα, επιλέγονται οι προς έλεγχο στόχοι σεισμικής ικανότητας, εφαρμόζεται η στατική ανελαστική ανάλυση (pushover) για τριάντα δύο διαφορετικές περιπτώσεις οριζόντιας φόρτισης και κατασκευάζονται οι αντίστοιχες καμπύλες ικανότητας και τα φάσματα απαίτησης – ικανότητας (ADRS). Προσδιορίζονται σε κάθε φάσμα ικανότητας, οι στάθμες επιτελεστικότητας και τα αντίστοιχα σημεία επιτελεστικότητας. Πραγματοποιείται ο έλεγχος στοχευόμενης ικανότητας και αποδεικνύεται η σεισμική ανεπάρκεια, του υφιστάμενου φορέα.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η διαδικασία αναζήτησης της εφαρμοζόμενης λύσης ενίσχυσης, με βάση την οποία επιλέγεται η τελικώς εφαρμοζόμενη λύση. Η επιλεχθείσα λύση περιλαμβάνει την κατασκευή μεταλλικών χωρικών πλαισίων κατάλληλα συνδεόμενων με το υπάρχον κτίριο και με σκοπό την αύξηση της αντοχής, της δυσκαμψίας και της συνολικής πλαστιμότητας του υφιστάμενου φορέα. Οι νέοι μεταλλικοί φορείς (χωρικά πλαίσια), διαστασιολογούνται με βάση τους Ευρωκώδικες και στη συνέχεια αποτιμάται η σεισμική επάρκεια του νέου ενιαίου φορέα, που προκύπτει από την σύνδεση του υφιστάμενου με τα νέα κτίρια. Η αποτίμηση γίνεται, όπως προηγουμένως, με την μέθοδο των σταθμών επιτελεστικότητας και αποδεικνύεται πως η εφαρμοζόμενη λύση καθιστά τον φορέα επαρκή, έναντι των προκαθορισμένων στόχων.

Τέλος καταγράφονται οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, από την σύγκριση των δύο φορέων (του υφιστάμενου και του ενισχυμένου), αλλά και από τον έλεγχο της εφαρμοζόμενης λύσης, ως προς τα τεχνικά και γενικά κριτήρια που προβλέπει ο Ελληνικός Κανονισμός Επεμβάσεων.

Ioannis_Kourtis_FespaR_apotimisi_yfistamenis_kataskevis_foititiki_ergasia

Αποτίμηση υφιστάμενου κτιρίου οπλισμένου σκυροδέματος κατά KAN.ΕΠΕ. και διερεύνηση της επιρροής των τοιχοπληρώσεων

Συγγραφέας: Ιωάννης Κούρτης
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Επιβλέπων καθηγητής: Στέφανος Δρίτσος
Εργασία Εξαμήνου
Μάθημα: Ενισχύσεις - Επισκευές Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος
Πρόγραμμα: Fespa & Fespa R
Αριθμών σελίδων: 14
Ημερομηνία: Φεβρουάριος 2016
Περίληψη

Δεύτερο βράβειο στο 22ο φοιτητικό συνέδριο, Επισκευές και ενισχύσεις κατασκευών 2016

Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η σεισμική αποτίμηση υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία κατασκευάστηκε το 1975.Η αποτίμηση πραγματοποιήθηκε με βάση όσα επιβάλλουν ο ΚΑΝ.ΕΠΕ και ο Ευρωκώδικας 8, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της στατικής ανελαστικής ανάλυσης (pushover), με και χωρίς τη συμβολή των τοιχοπληρώσεων.
περισσότερα

Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνηθεί εάν το κτίριο ικανοποιεί τις σεισμικές απαιτήσεις που επιβάλουν οι κανονισμοί και κατά πόσο η παρουσία των τοιχοπληρώσεων ευνοεί ή δυσχεραίνει τη κατάστασή του. Η εργασία εκπονήθηκε με τη βοήθεια του στατικού προγράμματος Fespa και του πρόσθετου FespaR για την αποτίμηση φέρουσας ικανότητας κατασκευών, επισκευές & ενισχύσεις.
foititiki_ergasia_me_fespaR_dimitris_sklavounos_310x230

Αποτίμηση υπάρχουσας ισόγειας κατοικίας μετα τμήματος υπογείου, για μελλοντική προσθήκη καθ” ύψος

Συγγραφέας: Δημήτρης Σκλαβούνος
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Επιβλέπων καθηγητής: Στέφανος Δρίτσος
Εργασία Εξαμήνου
Μάθημα: Ενισχύσεις - Επισκευές Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος
Πρόγραμμα: Fespa R - Επισκευές και Ενισύχεις
Αριθμών σελίδων: 16
Ημερομηνία: Φεβρουάριος 2016
Περίληψη

Δεύτερο βράβειο στο 22ο φοιτητικό συνέδριο, Επισκευές και ενισχύσεις κατασκευών 2016

Η παρούσα εργασία έχει στόχο την αποτίμηση ενός υπάρχοντος ισογείου μετά τμήματος υπογείου (που στερείται τοιχωμάτων ακαμψίας από σκυρόδεμα) το οποίο έχει κατασκευαστεί με άδεια του 1969 με τους κανόνες της εποχής. Από οπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε η εφαρμογή των σχεδίων, στατικών και αρχιτεκτονικών.
περισσότερα

Αρχικά εξετάζεται το υφιστάμενο κτίσμα, ως έχει σήμερα, που είναι ισόγειο μετά τμήματος υπογείου και υπολογίζεται ο αντισεισμικός συντελεστής του χωρίς την προβλεπόμενη προσθήκη καθ’ ύψος με δυο τρόπους:

  • Χωρίς τη συμμετοχή τοιχοποιίας
  • Με τη συμμετοχή τοιχοποιίας

Ύστερα εξετάζεται το κτίσμα μετά την προσθήκη καθ’ ύψος χωρίς να μελετηθεί η ίδια η προσθήκη παρά μόνο η φέρουσα ικανότητα του υπάρχοντος τμήματος υπογείου και ισογείου με δυο τρόπους:

  • Χωρίς τη συμμετοχή τοιχοποιίας
  • Με τη συμμετοχή τοιχοποιίας

και γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Τέλος, μετά την επίλυση των περιπτώσεων αυτών, παρουσιάζονται δύο μορφές ανασχεδιασμού του κτιρίου.

Η πρώτη είναι η ενίσχυση όλων των μελών που αστοχούν, για τα μεν υποστυλώματα και πέδιλα με μανδύες εκτοξευόμενου σκυροδέματος πάχους 5 και άνω εκατοστών για τα περιμετρικώς ενισχυόμενα και 20 εκατοστών για τα ευρισκόμενα παρά το δυτικό όριο του κτίσματος.

Ως δεύτερη λύση για τον ανασχεδιασμό προτείνεται αυτή της ενίσχυσης του κτιρίου με τοιχώματα τα οποία θα τοποθετηθούν στην περίμετρο και συμμετρικά, για την αύξηση της δυσκαμψίας και δυστρεψίας του. Κατά τον ανασχεδιασμό με τοιχώματα ακαμψίας επιχειρείται η αναβάθμιση στάθμης επιτελεστικότητας.

Η αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας έγινε με τη μέθοδο pushover και χρησιμοποιήθηκαν τα προγράμματα Fespa – Σκυρόδεμα & FespaR – Αποτίμηση φ.ι., επισκευές & ενισχύσεις.

1-4 από 17