Εγγεγραμένος χρήστης
Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας
Στοιχεία
Νέος χρήστης
Εαν δεν είστε εγγεγραμένος χρήστης,
μπορείτε να εγγραφείτε τώρα.
Με τη δημιουργία λογαριασμού και την συγκατάθεσή σας να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter μας αποκτάτε πρόσβαση:
 • σε εκδόσεις των προγραμμάτων
 • σε βιβλία (manual, παραδείγματα, κλπ)
 • σε tutorialsYour password must be at least 0 characters long. To make your password stronger, use upper and lower case letters, numbers, and the following symbols !@#$%^&*()

Τί είναι νέο στην τελευταία έκδοση Tekton; – Tekton 20 – 8.1.0.22

Tags – Ομαδοποίηση & οργάνωση στην επεξεργασία!

Κατηγοριοποίησε – Οργάνωσε – Επεξεργάσου!

Με τα tags δίνετε όνομα στις επιλεγόμενες οντότητες του σχεδίου σας που θέλετε να οργανώσετε σε ομάδες για περαιτέρω επεξεργασία.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να επιλέξετε & επεξεργαστείτε μαζικά τις οντότητες που ανήκουν σε ένα ή περισσότερα κοινά tags. Εργαλείο χρήσιμο τόσο κατά την επεξεργασία των σχεδίων όσο και για τις τελικές παρουσιάσεις!


Που βρίσκουν εφαρμογή τα tags;

 • Εναλλακτικές εμφανίσεις αντικειμένων. Δυνατότητα κατάλληλης ομαδοποίησης των οντοτήτων που αποτελούν ένα αντικείμενο ώστε να έχετε εναλλακτικές εμφανίσεις του ίδιου αντικειμένου!
  Με αντίστοιχο τρόπο δημιουργείτε εναλλακτικές λύσεις κατόψεων στο ίδιο αρχείο, στον ίδιο όροφο.

 • Εύκολος χειρισμός κελυφών εκ περιστροφής. Τα επίπεδα που αποτελούν τρούλους ή άλλα κελύφη σύνθετης γεωμετρίας (που έχουν δημιουργηθεί πχ. από περιστροφή/ αντιγραφή/ 3D κίνηση γραμμών ή επιπέδων) ομαδοποιούνται αυτόματα με αποτέλεσμα την εύκολη & ακριβή επιλογή και επεξεργασία τους
 • Διαχείριση των 3Δ και 2Δ στοιχείων της Σκάλας.Τα επίπεδα που αποτελούν τις σκάλες στο χώρο οργανώνονται αυτόματα σε ομάδες ανάλογα με την ιδιότητά τους (π.χ. «Σκάλα xx – 3Δ – Πάτημα», «Σκάλα xx – 3Δ – Ρίχτι», Σκάλα xx – 3Δ –Βάση», «Σκάλα xx – 3Δ – Χειρολισθήρας δεξ.», «Σκάλα xx – 3Δ – Χειρολισθήρας αρ.», κλπ).

  Έτσι η επιλογή & η μαζική αλλαγή εμφάνισης (π.χ. χρώμα φωτορεαλισμού, υλικό φωτορεαλισμού) συγκεκριμένων στοιχείων της σκάλας γίνεται εξαιρετικά εύκολα.

 • Ακόμα, οι γραμμές , τα τόξα και τα κείμενα που αποτελούν την γραμμική απεικόνιση της σκάλας στην κάτοψη ομαδοποιούνται και αυτά αυτόματα («Σκάλα xx- 2Δ»). Έτσι, στα σχέδια προς εκτύπωση μπορείτε να επιλέξετε να εμφανίζεται μόνο η σκάλα σε κάτοψη ενώ στο ίδιο αρχείο διατηρείται παράλληλα και η 3D απεικόνισή της.

 • Διαχωρισμός Model & Layout εντός του αρχείου. Kατά την διαχείριση των πινακίδων τελικών σχεδίων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρχιτεκτονικές οντότητες οι οποίες με την κατάλληλη απόδοση tag θα έχουν την δυνατότητα να εμφανίζονται μόνο στην κάτοψη και όχι στο 3D ή τον φωτορεαλισμό.

 • Μαζική αλλαγή εμφάνισης τύπων ανοιγμάτων & κάγκελων. Με τη νέα εντολή «Μαζική αλλαγή εμφάνισης» σε «Αντικείμενα» & «Ανοίγματα» γίνεται συνολική αλλαγή στις τρέχουσες παραμέτρους αντικειμένων / ανοιγμάτων που έχουν επιλεγεί με τα εργαλεία της Επεξεργασίας.

  Για παράδειγμα μπορεί να γίνει μαζική αλλαγή του τύπου κάγκελου/ανοίγματος ή της εμφάνισης των αντικειμένων/ανοιγμάτων (χρώμα, πένα, μέγεθος, κλπ) στην κάτοψη.

 • Ομαδοποίηση στοιχείων κατά το dxf-in. Δυνατότητα ομαδοποίησης σε ένα tag των στοιχείων που εισάγονται στο αρχείο με το φόρτωμα αρχείου τύπου *.dxf. Αποτέλεσμα η ευκολία απόκρυψης/εμφάνισης και επεξεργασίας των στοιχείων αυτών. Έτσι το σχέδιο – υπόβαθρο (πχ. αρχιτεκτονική λύση που εισάγεται σε αρχείο στατικού μοντέλου) που εισάγεται μέσω dxf μπορεί να παραμένει γκρουπαρισμένο και αόρατο στο φόντο του περιβάλλοντος εργασίας του Fespa-Tekton μέχρι να ολοκληρωθεί το στατικό μοντέλο.
 • Εντολές «Σε γραμμές». Τα γραμμικά στοιχεία που προκύπτουν από το σπάσιμο σε γραμμές οντοτήτων μπορούν να ομαδοποιηθούν κάτω από ένα tag της επιλογής του χρήστη με αποτέλεσμα την πιο εύκολη διαχείρισή τους.
 • Σημεία τοπογραφικού. Εύκολη επιλογή σημείων τοπογραφικού που έχουν εισαχθεί μέσω της εντολής «Εισαγωγή σημείων από αρχείο». Tα σημεία που σχετίζονται με κάθε εισαγωγή ομαδοποιούνται σε ξεχωριστό tag & μπορούν να επιλεγούν και να επαναριθμηθούν.

  Με τη νέα εντολή «Επαναρίθμηση» καθιστάται εφικτή η εκχώρηση διαφορετικού τύπου αυτόματου ονόματος (1,2,3 ή Α, Β.Γ κ.ο.κ) σε διαφορετικά σύνολα σημείων και εξασφαλίζεται τη δυνατότητα η αρίθμηση των σημείων να ξεκινάει πάλι από την αρχή για κάθε επιλεγμένο σύνολο.

epanarithmisi_topografikou_3_1500x843
Τα σημεία του οικοπέδου ανήκουν στο tag «Τοπογραφικά σημεία». Διαγράφονται τα περιττά και μέσω της εντολής «Επαναρίθμηση» το σύνολο των σημείων αριθμείται σωστά».

 • Δικτυώματα που φέρουν tag & έχουν υποστεί ανάκλιση επαναφέρονται εύκολα στην κάτοψη για περαιτέρω επεξεργασία
 • Εξαγωγή της Παραγράφου στο dxf μέσω νέας εντολής «Παράγραφος σε Συνεχή κείμενα κάθετα». Με την εκτέλεση της το περιεχόμενο της Παραγράφου μετατρέπεται σε γραμμές κειμένου διατηρώντας τα line breaks (1 γραμμή κειμένου = 1 γραμμή παραγράφου). H αρχική Παράγραφος δε διαγράφεται αλλά παραμένει ανενεργή στο φόντο προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να συνεχίσει να την επεξεργάζεται.

Η παράγραφος μετατρέπεται σε κείμενα με τη νέα εντολή "Παράγραφος σε συνεχή κείμενα κάθετα" και εξάγεται στο dxf. Η αρχική Παράγραφος δε διαγράφεται αλλά παραμένει ανενεργή στο φόντο προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να συνεχίσει να την επεξεργάζεται.
Η παράγραφος μετατρέπεται σε κείμενα με τη νέα εντολή «Παράγραφος σε συνεχή κείμενα κάθετα» και εξάγεται στο dxf. Η αρχική Παράγραφος δε διαγράφεται αλλά παραμένει ανενεργή στο φόντο προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να συνεχίσει να την επεξεργάζεται.


3D Επικοινωνία – Εξαγωγή ως Wavefront OBJ

Εξαγωγή στερεού 3D μοντέλου (αρχείο *.obj) από το αρχείο tek.

Εκμεταλλεύσου σήμερα τα σύγχρονα διεθνή προγράμματα 3D επεξεργασίας και απεικόνισης για εντυπωσιακότερους φωτορεαλισμούς!

Η ευκολία του Tekton στην παραγωγή των σχεδίων σας συνδυάζεται πλέον μέσω του Wavefront OBJ με τις εξελιγμένες φωτορεαλιστικές μηχανές (render engines) που έχουν ενσωματώσει διεθνή λογισμικά. Δε χρειάζεται να χάνετε χρόνο «ξαναστήνοντας» το 3D μοντέλο σας από την αρχή σε κάθε πλατφόρμα.

Το 3D Wavefront OBJ εξασφαλίζει τη συνεργασία μεταξύ του μελετητή της αρχιτεκτονικής λύσης και του εξειδικευμένου συνεργάτη 3D visualizer.


Τί εξάγεται από το αρχείο *.tek μέσω του πρόσθετου «Εξαγωγή ως Wavefront OBJ»;

 • Αρχείο με format *.obj (wavefront obj). Ο συγκεκριμένος τύπος αρχείου υποστηρίζεται από προγράμματα τρισδιάστατης επεξεργασίας, όπως 3D StudioMAX, SketchUpPro, Rhino, Blender, κλπ καθώς και προγράμματα φωτορεαλιστικής απεικόνισης, όπως V-ray κλπ.
 • Όλες οι τρισδιάστατες γεωμετρικές οντότητες του Fespa-Tekton. Οι οντότητες που υποστηρίζονται είναι: Επίπεδα, Στέγη, Τοίχος, Ανοίγματα, Γραμμές, Αντικείμενα, Υποστυλώματα, Δοκοί, Πλάκες, Πέδιλα. Εξάγονται σε μορφή επιπέδων, ομαδοποιημένων κατά περίπτωση.
 • Οι βασικές ιδιότητες των υλικών των τρισδιάστατων οντοτήτων (απόχρωση και ιδιότητες φωτισμού της επιφάνειας). Υποστηρίζονται οι ιδιότητες: Χρώμα επιφάνειας (Ka rgb), Συντελεστής φωτεινότητας (Ka rgb), Χρώμα διάχυσης (Kd rgb), Συντελεστής διάχυσης (Kd rgb), Χρώμα ανάκλασης (Ks rgb), Ανάκλαση επιφάνειας (Ks rgb), Δείκτης διάθλασης (Ns). Παράγεται ξεχωριστό αρχείο *.mtl (Wavefront MTL/ materials) συνοδευτικό του αρχείου *.obj

Τεχνικές λεπτομέρειες για την εύκολο χειρισμό του αρχείου *.obj από εξωτερικό πρόγραμμα

 • Mapping: Ενιαία απεικόνιση των συντεταγμένων υφής επιφανειών που αποτελούνται από πολλαπλά πολύγωνα (π.χ. τοίχοι) για την εύκολη υποδοχή σχετικών αρχείων texture
 • Layering/ Grouping: Ομαδοποίηση και ονομασία ομάδων επιπέδων κάθε οντότητας ανά οντότητα με το όνομά της και αριθμό (πχ. Τοίχος: wall_1_1 / όροφος και αριθμός στον όροφο)

  Επιπλέον δυνατότητα εξαγωγής των επιπέδων της οντότητας βάσει του tag αυτής (πχ. τοίχοι: wall_external / για τοίχους που φέρουν tag “wall external”)

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video


Βελτιωμένη 2D επικοινωνία – Νέο DXF 2000

Ακόμα καλύτερη επικοινωνία με αρχεία AutoCAD νέας γενιάς και με την πλατφόρμα e-Άδειες.

Εξαγωγή του tek σε αρχείο DXF AutoCAD 2000 για καλύτερη επικοινωνία με όλα τα σύγχρονα προγράμματα

Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του AutoCAD και την απαίτηση από τις ΥΔΟΜ (e-πολεοδομία) για καταβολή των μελετών προς αδειοδότηση σε μορφή dxf στη νέα έκδοση Tekton20 αναδιαρθρώθηκε εκτενώς το module CAD Organizer.
Σε επικεφαλίδες οι βελτιώσεις που υλοποιήθηκαν είναι οι παρακάτω:

 • Βελτιωμένο dxf-in Λαμβάνει υπόψη το visibility των εισερχόμενων layers. Οι εισερχόμενες οντότητες λαμβάνουν tag «DXF frozen», «DXF invisible», «DXF locked»εφόσον ανήκουν σε layer με ιδιότητες Freeze (και New VP Freeze), Off και Lock αντίστοιχα. Μέσω των tags είναι δυνατή η περαιτέρω διαχείρισή τους.
 • Καλύτερη οργάνωση σε blocks & layers των οντοτήτων του Fespa-Tekton κατά τη μετατροπή του tek σε dxf.
 • Κείμενα: Διατήρηση των Text Styles (γραμματοσειρές) των κειμένων των διαφόρων οντοτήτων τόσο κατά το dxf out όσο και κατά το dxf in.

  Πλήρης αντιστοίχιση όλων των πληροφοριών σχετικών με τον τύπο (type) και το μέγεθος (size) των γραμματοσειρών (font) μεταξύ των δύο προγραμμάτων προκειμένου να διατηρείται η οπτική ομοιογένεια στο αρχείο.

  Κάθε διαφορετικό είδος κειμένου που εισάγετε στο αρχείο tek σας αντιστοιχίζεται σε ξεχωριστό Text Style στο AutoCAD.

  • Διαστάσεις: Αντιστοίχιση κάθε μορφοποίησης διάστασης του Fespa-Tekton σε ξεχωριστό Dimension Style στο AutoCAD

   Πλήρης αντιστοίχιση όλων των πληροφοριών σχετικών με το στυλ (style) της διάστασης (είδος γραμμής, σήμανση άκρων, κείμενο -τύπος κειμένου και στοίχιση αυτού- ,γραμμές οδηγών διάστασης κλπ).

  • Μετατροπή των υψομέτρων σε blocks. Οι διαστάσεις με «Υπολογισμός = Υψόμετρα» μετατρέπονται πλέον σε blocks και καταχωρούνται και στo αντίστοιχo layer με όνομα «level».

  • Είδη γραμμών (linetypes): Βελτίωση στον αλγόριθμο μετατροπής των τύπων των γραμμών ώστε το περιεχόμενου του αρχείου tek να είναι πανομοιότυπο οπτικά με το περιεχόμενο του παραγόμενου dxf.
  • Τοπογραφικό: Δομημένη εξαγωγή από το Tekton στο AutoCAD

   Τα σημεία τοπογραφικού του Tekton μετατρέπονται σε points του AutoCAD & οι πολυγραμμές μετατρέπονται σε polylines (αντίστοιχη λειτουργία με τα exports του Κτηματολογίου). Επιπλέον δημιουργούν και καταχωρούνται στα αντίστοιχα layers προκειμένου να είναι ευκολότερος ο χειρισμός τους.

  Τα σημεία τοπογραφικού του Tekton μετατρέπονται σε points του AutoCAD
  Τα σημεία τοπογραφικού του Tekton μετατρέπονται σε points του AutoCAD

  • Εικόνα:Eξάγεται πάντα το περίγραμμα της εικόνας σε γραμμές και επιπλέον το path του αρχείου σε κείμενο. Αυτό σας επιτρέπει να «αποτυπώνετε» στο dxf τη σχετική πληροφορία της εικόνας που είχε ενσωματώσει στο αρχείο tek σας, έτσι ώστε αν θέλετε να την ενσωματώσετε εκ νέου και στο dxf να το κάνετε με μεγαλύτερη ευκολία

  Εξαγωγή των πληροφοριών των τοποθετημένων εικόνων στo αρχείο tek σε dxf
  Εξαγωγή των πληροφοριών των τοποθετημένων εικόνων στo αρχείο tek σε dxf

  Λοιπές προσθήκες & βελτιώσεις

  Οντότητα Γραμμή:

  Νέα εντολή «Προέκταση ή αποκοπή ως προς νοητή ευθεία»

  Με την υλοποιημένη νέα εντολή η επιλεγμένη ευθεία μπορεί να επεκτείνεται και να αποκόβεται ως προς νοητό όριο χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα σχεδιασμένο. Kατά τη λογική της εντολής Extend του AutoCAD.

  Οντότητα Τοπογραφικό:

  Βελτιωμένη λειτουργία της εντολής «Εισαγωγή σημείων από αρχείο».Απλοποιείται η διαδικασία ανάγνωσης του txt ώστε να εξασφαλίζεται πάντα η ορθή απεικόνιση των σημείων του Τοπογραφικού

  Οντότητα Αντικείμενα:

  • Νέα εντολή «Προσθήκη σε παράταξη».Εμφανίζει στην κάτοψη επαναλήψεις του επιλεγμένου αντικειμένου σε ορισμένο μήκος με ή χωρίς διάκενο μεταξύ τους
  • Προστέθηκε η δυνατότητα εμφάνισης της σταθερής κορυφής αντικειμένου στην κάτοψη. Η σταθερή κορυφή είναι η κορυφή του αντικειμένου που μένει ακίνητη, όταν αυτό αλλάζει διαστάσεις, επισημαίνεται με έναν μικρό κύκλο. Χρήσιμη κατά την εκτέλεση μαζικών αλλαγών (αλλαγή τύπου αντικειμένου/κάγκελου, διαστάσεων αντικειμένου, κλπ) σε αντικείμενα / κάγκελα.

  Μodule Κτηματολόγιο:

  • Νέα εντολή «Δημιουργία πολυγραμμής από υπάρχουσα»

   Η αντιγραφή μόνο της πολυγραμμής βρίσκει εφαρμογή σε τοπογραφικά τα οποία αποτελούνται από πολλά σημεία και απαιτείται στην ίδια πολυγραμμή να αποδίδουν πολλαπλά layers το ένα πάνω στο άλλο.
   Με τη νέα εντολή μπορείτε να εκχωρήσετε διαφορετικό layer σε κάθε αντίγραφο της πολυγραμμής, χωρίς να χρειάζεται να ξανασχεδιάσετε την πολυγραμμή γενέτηρα.

  • Νέα δυνατότητα «Εξαγωγή ως GML – Απλή θέαση διαγραμμάτων».

   Προστέθηκε στο μενού «Εξαγωγή» η λειτουργικότητα «Εξαγωγή ως GML – Απλή θέαση διαγραμμάτων» η οποία εξασφαλίζει τη δυνατότητα μετατροπής του αρχείου tek σε gml σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κτηματολογίου. Σας διευκολύνει στο ανέβασμα πολύ απλών τοπογραφικών στην Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτοχαρτών του Κτηματολογίου.

  Δυνατότητα φύλαξης σε δίκτυο

  Βελτιώθηκε η δυνατότητα επεξεργασίας & φύλαξης αρχείου σε δίκτυο. Πλέον όταν εργάζεστε σε δίκτυο και χαθεί η σύνδεση με αυτό κατά την αποθήκευση, το πρόγραμμα σας ενημερώνει ώστε να αποθηκεύσετε το αρχείο σας σε άλλο σημείο.